Serviciile spitalicesti sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare, de reabilitare medicala si cuprind: consultatii medicale de specialitate, investigatii, tratamente medicale si/sau chirurgicale, îngrijire, medicatie, monitorizare si supraveghere, cazare si masa.
2. În functie de durata de spitalizare, asistenta medicala spitaliceasca se acorda în regim de:
a) spitalizare continua cu o durata peste 24 ore; b)spitalizare de zi cu o durata de maximum 12 ore.
3. Asistenta medicala spitaliceasca în regim de spitalizare continua cuprinde îngrijiri de tip acut si îngrijiri de tip cronic si se acorda cu respectarea urmatoarelor criterii de internare:
a) nastere; b) urgente medico-chirurgicale si situatiile în care este pusa în pericol viata pacientului sau care au acest potential, ce necesita supraveghere medicala continua; c) boli cu potential endemoepidemic care necesita izolare; d) bolnavi aflati sub incidenta art. 109, art. 110 , art. 124 si art. 125 din Codul penal si în cazurile dispuse prin ordonanta a procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, care necesita izolare ori internare obligatorie si tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanta de judecata a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar-spital, precum si tratamentul pacientilor din penitenciare ale caror afectiuni necesita monitorizare si reevaluare în cadrul penitenciarelor spital; e) afectiuni pentru care diagnosticul si/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu sau spitalizare de zi.
4. Factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continua sunt:
a) severitatea semnelor si simptomelor prezentate de pacient; b) predictibilitatea medicala a unei evolutii negative, nedorite a pacientului; c) nevoia pentru si disponibilitatea analizelor/investigatiilor diagnostice; d) epuizarea resurselor diagnostice si terapeutice în celelalte domenii de asistenta medicala.
5. Pacientii care prezinta un bilet de internare pentru spitalizare continua vor putea fi programati pentru internare, în functie de afectiune si de gravitatea semnelor si simptomelor prezentate si de disponibilitatea serviciilor unitatii spitalicesti solicitate.
6. Prevenirea spitalizarilor continue considerate evitabile se va realiza prin diagnosticare precoce, abordare, tratament si monitorizare, respectiv supraveghere corespunzatoare, în ambulator si în spitalizarea de zi, dupa caz.
7. Lista diagnosticelor principale considerate spitalizari continue evitabile si criteriile specifice aferente diminuarii/eliminarii acestora din spitalizarea continua se detaliaza în norme.
8. Asistenta medicala spitaliceasca în regim de spitalizare de zi cuprinde îngrijiri de tip acut si îngrijiri de tip cronic si se acorda cu respectarea urmatoarelor criterii de internare:
a) urgente medico-chirurgicale, ce necesita supraveghere medicala pâna la 12 ore in conditiile stabilite in norme; b) diagnosticul si/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu.
9. Serviciile necesare pentru diagnosticarea, tratarea sau monitorizarea pacientului care se efectueaza în regim de spitalizare de zi pot avea caracter plurispecializat si/sau multidisciplinar, pot fi invazive, pot fi urmate de reactii adverse sau risc de urgenta pe timpul efectuarii lor sau corelate cu starea de sanatate a pacientului, impunând supraveghere medicala care nu poate fi efectuata în ambulatoriu.
10. Afectiunile care pot fi diagnosticate si tratate în regim de spitalizare de zi:
- afectiunile prevazute în norme
11. Serviciile medicale spitalicesti în regim de spitalizare continua si de zi se acorda pe baza biletului de internare eliberat de:
- medicul de familie,
- medicul de specialitate din unitatile sanitare ambulatorii, indiferent de forma de organizare,
- medicii din unitatile de asistenta medico-sociala,
- medicii din centrele de dializa private aflate în relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate,
- medicii care îsi desfaoara activitatea în dispensare TBC, în laboratoare de sanatate mintala, respectiv în centre de sanatate mintala si stationar de zi psihiatrie, în cabinete de medicina dentara care nu se afla în relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si care se afla în structura spitalelor ca unitati fara personalitate juridica,
- medicii de medicina muncii.
12. Nu se solicita bilet de internare în urmatoarele situatii:
- nastere,
- urgente medico-chirurgicale
- boli cu potential endemo-epidemic, care necesita izolare si tratament,
- bolnavi aflati sub incidenta art. 109, art. 110 , art. 124 si art. 125 din Codul penal si în cazurile dispuse prin ordonanta a procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, care necesita izolare ori internare obligatorie si tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanta de judecata a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar-spital, precum si tratamentul pacientilor din penitenciare ale caror afectiuni necesita monitorizare si reevaluare în cadrul penitenciarelor spital
- cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordata de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflati în relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate,
- transferul intraspitalicesc în situatia în care se schimba tipul de îngrijire
- transferul interspitalicesc
- pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/din Spatiul Economic European/ Confederatiei Elvetiene beneficiaza de servicii medicale spitalicesti programate si acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene/din Spatiul Economic European/ Confederatiei Elvetiene, respectiv de servicii medicale spitalicesti acordate pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/ Confederatiei Elvetiene, precum si serviciile medicale spitalicesti pentru pacientii din statele cu care România a încheiat acorduri, întelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi în domeniul sanatatii, care au dreptul si beneficiaza de servicii medicale acordate pe teritoriul României.
|